De AFM ontving in de tweede helft van 2019 ruim 10.640 vragen van consumenten en professionals en 2.475 signalen van financiële fraude en oplichting. De toezichthouder waarschuwt momenteel ook expliciet voor oplichtingspraktijken tijdens de coronacrisis.
Consumenten stelden onder meer vragen over kosten die in rekening worden gebracht bij financieel advies, over het oversluiten van hypotheken en de afkoop van pensioen. De AFM ontving meerdere signalen over kredietaanbieders die zonder vergunning opereren.
Veel meldingen kwamen binnen van mensen die benaderd werden door buitenlandse beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. Die ondernemingen mogen hun diensten aanbieden in Nederland. Dat gaat soms echter gepaard met dubieuze praktijken, aldus de AFM. Beleggers reageren bijvoorbeeld op online nepadvertenties en laten dan hun gegevens achter. Zij worden vervolgens overgehaald om te investeren zonder dat zij op de hoogte zijn van de enorme risicos. In de praktijk blijven zij met lege handen achter.
Op dit moment waarschuwt de AFM ook voor oplichting tijdens de coronacrisis. Deze crisis kan grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van mensen en dat is een voedingsbodem voor schadelijke praktijken. De toezichthouder roept mensen daarom op extra alert te zijn op schijnbaar aantrekkelijke beleggings- en leningsaanbiedingen, phishing en andere vormen van oplichting.